Posted

Jeg er klar for sportsfiskets formel 1

GROVT UTSTYR: – Denne kan jeg taue i land Skibladner med, sier Torgeir huset og viser fram stang med Shimano Tiagra 130 pund snelle. Foto: Brynjar Eidstuen

– Jeg gleder meg som en unge, dette er det råeste av sportsfiske man kan drive med, sier Torgeir Huset.

Sammen med kameraten Alexander Nilsson fra Rakkestad er han reiseklar for å dra til Nordmøre og forskningsfiske etter makrellstørja.

– Dette er noe vi gjør i forskningens ånd på oppdrag for Havforskningsinstituttet (HI). Det er rett og slett en meget attraktiv dugnadsjobb som vi har fått anledning til å delta i.

Totalt er det 18 fritidsfiskebåter i Norge som får være med på denne forskningsfangsten. Torgeir er lagleder på en av disse og båten har et mannskap på fire mann om bord.

Merk og slipp

– Vi er forhåndskurset og er klare for å gjøre jobben som går ut på å fange fisken for så å merke den og slippe den igjen. Seks av båtene får lov å avlive en fisk der det skal tas kjøttprøver som sendes inn til HI. Deretter får vi beholde resten av fisken til eget bruk. Vi har ikke lov å selge kjøttet. Dette er veldig strengt og alt fiske og håndtering av fisken må vi dokumentere på video, sier Torgeir.

EKSKLUSIVT: Mannskap på båten Hillersøy losser makrellstørje i Florø etter fangst under størjefiske i 2016. Foto: Firda, Arkivfoto

Verdens dyreste fisk

Makrellstørja, eller Atlantisk blåfinnet tunfisk, kan bli opptil 3 meter lang, veie 500 kilo og oppnå en alder på 30 år. Den gyter i Middelhavet og i Mexicogulfen. Den kommer på næringsjakt utenfor norskekysten på sensommeren og høsten. Snittstørrelsen på størja i norske farvann ligger på rundt 200 kilo og fisken kan ha en markedsverdi på flere tusen kroner for kiloen.

– På fiskemarkedet i Tokyo ble det i fjor omsatt en fisk på 278 kilo. Den ble solgt for 95. 000 kroner for kiloen. Det er verdens dyreste fisk vi snakker om, forteller Torgeir.

Målet for forskningen er å få en fiskbar bestand igjen. Makrellstørja har vært truet av overfiske i mange år. På 80-tallet var den nær utryddet. De senere årene har bestanden igjen økt og det ble i 2016 åpnet for ei begrenset fangstkvote på arten her til lands.

Svømmer 70 kilometer i timen

– Vi er klare til å reise på Nordmøre, eller rettere sagt til Grip utenfor Kristiansund. Det er meldt om størje sett utenfor Nord Irland, så de er nok på tur nordover. Ei makrellstørje kan svømme opptil 70 kilometer i timen og beveger seg inntil 20 mil i døgnet, slik sett kan de fort være på norskekysten, sier Torgeir.

Fisket foregår fra en 29 fot stor båt som er rigget som en biggame båt og er et fiske som krever godvær med bra sikt.

AGN: – Vi bruker en rekke med gummiblekksprut og agner den bakerste i rekken med sild eller makrell. Foto: Brynjar Eidstuen

– Vi speider i overflaten til vi observerer størja som går å jager stimfisk før vi begynner å fiske. Vi har utriggere og kan ha fem stenger ute med en såkalt squid. Det er en rekke gummiblekkspruter der den bakerste har krok som er agnet med makrell eller sild. Vi fisker i overflaten. Det er rimelig kraftig utstyr vi bruker. Jeg har to kilometer med sene på snella. Ei sene som har en rykk-bruddstyrke på 90 kilo. Her kan vi fint taue Skibladner, flirer Torgeir.

Havfiske-erfaring fra Afrika

Til daglig jobber Torgeir som selvstendig trappemontør på Toten, men han har fagbrev i akvakultur og en yrkesbakgrunn med autolinefiske i to år til sjøs. Her igjennom ble han kjent med Alexander Nilsson som lokket ham med til Kenya på noen eventyrlige år med havfiske. Delvis i forskingsøyemed og delvis som turistfiske. Virksomheten i Kenya ble etterhvert utfordrende i farlige farvann.

SVERDFISK: Torgeir Huset sammen med Kenyaneren Fundi. Fangsten er en 40 kilos sailfish tatt på enhånds fluestang. Foto: Privat

– Vi har noen tusen timer der nede. Det ble skummelt med pirater og tjo, så vi trakk oss til nordlige farvann igjen. Det er blant annet denne bakgrunnen som gjør at jeg har erfaringsgrunnlag og mulighet til å bli godkjent for å få fiske etter makrellstørje. Jeg tar gjerne med fluestanga og går en tur på Totenåsen, men en ørret blir ikke helt det samme etter at man har drevet med dette en stund, smiler Torgeir.

Ref: oa.no