Morild Tuna Crew
ER MED PÅ REKREASJONSFISKET MED
Havforskningsinstituttet
Havforskningsinstituttet er et av de største marine forskningsinstituttene i Europa. Hovedvirksomheten er i Bergen, og har forskningsstasjoner i Austevoll, Matre og Flødevigen, en avdeling i Tromsø og et eget rederi som har ansvar for forskningsfartøyene. Professor Sissel Rogne er direktør.
Havforskningsinstituttet skal være en ledende kunnskapsleverandør for en bærekraftig forvaltning av ressursene i de marine økosystemene, og for hele kjeden fra hav til mat, inkludert det marine miljøet, fiskeernæring og trygg og sunn sjømat.
Forsknings- og rådgivningsprogram
Havinstituttets forsknings- og rådgivningsprogram leverer råd til myndigheter, næring og samfunn, men identifiserer også nye problemstillinger som løses i forskningsgruppene.
Hovedleveransen fra Havforskningsinstituttet er overvåkning, forskning og rådgivning. Gjennom forsknings- og rådgivningsprogrammene leverer råd til myndighetene, forvaltning, næringsliv og samfunnet generelt. Fartøyer, laboratorier og stasjoner benyttes til å samle inn data som danner grunnlag for forskning og vitenskapelige råd.
Forskningsvirksomheten vår foregår i tverrfaglige forskningsgrupper som leverer resultater til instituttets forsknings- og rådgivningsprogram. Disse programmene leverer råd til myndigheter, næring og samfunn, men identifiserer også nye problemstillinger som løses i forskningsgruppene.
Den tette sammenhengen mellom datainnsamling, forskning og rådgivning gir gode muligheter for å nå målet om enda bedre overvåkning, ny kunnskap gjennom forskning og helhetlige, økosystembaserte råd.
Morild Tuna Crew
ER MED PÅ OVERVÅKNINGEN
Så langt har sportsfiske etter Blåfinnet Tunfisk foregått i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Hvert enkelt lag og deltagere har blitt vurdert for å være med på dette etter nøye restriksjoner og retningslinjer basert på å finne ut så mye som mulig om fisken. Merking med "floytag" har blitt gjort av sportsfiskebåter og dette er med på å finne ut om migrasjonsmønster om fisken blir fanget seinere. I 2020 ble det også merket 5 stykker med satellittmerker som vil sende data om et års tid og gi veldig verdifull kunnskap om hvor fisken har vandret. De fleste lagene fikk også kvote på å slå i hjel en fisk til eget bruk samt at HI skulle ha kjøttprøver av fisken. Logistikken rundt bevaring konservering er også en del av utfordringen og har med kvalitet fra fangst til salg på markedet. Alle båtene som har vært med på dette inkludert de profesjonelle jobber mot samme mål om å finne ut så mye som mulig om Makrellstørja.
Morild Tuna Crew
MERKETAGGER FISKENE
Stangfiske
DEN SKÅNSOMME MÅTEN
Gjort rett er stangfiske den klart mest skånsomme metoden for merking av makrellstørje og vi fisker utelukkende med stang.
Så hvorfor skulle vi ønske å merke fisk? Å samle inn så mye data som mulig, selvfølgelig! Merket fisk som fanges opp igjen, kan gi et "hav" av informasjon om Atlantisk blåfinnet tunfisk (makrellstørje), fra vandrende atferd til vekstmønstre. Informasjonen som blir samlet inn er ekstremt verdifull, og brukes av blant andre Havforskningsinstituttet.
Spaghetti tagg
Vi spaghettitagger fisken. Dette er et stykke tøff plast som festes til fiskens øvre finne. De har en ID-kode som vi registrerer online etter at vi har sluppet fisken. Når noen andre har fanget den, rapporterer de merkelappen, og man finner ut hvor fisken har havnet.
Kjøttprøver
FOR FORSKNING
Ved kvote gitt av Havforskningsinstituttet (HI) kan vi ta opp Makrellstørja for å ta ut kjøttprøver. Fisken må da bøte med sitt liv. Det er 10 kjøttprøver vi tar ut av fisken og vi sender disse videre til forskning. Poenget med prøvene er å måle fremmedstoffer uten å “ødelegge” for mye fisk og som også helst kan brukes på kommersiell omsatt fisk. Men for å komme dit, må HI vite hvor de mest representative prøvene ligger. Det HI ser etter på prøvene er følgende:
Fett, Hg, MeHg, Cd, Se, Persisente organiske kontaminanter (POPs som dioxiner, PCBer (dioxin-lignende og ikke-dioxin-lignende, PBDEer).
Fett er ofte en og indikator for innholdet av POPs og også Hg. Det finnes grenseverdier for det meste HI måler i Commission Regulation (EC) No 1881/2006. For noen kontaminanter også anbefalinger fra for eksempel EFSA for tolerabelt ukentlig inntak. Sammen med Se, som er et næringsttoff kan HI gjøre en enkel risk-benefit-assessment for MeHg-Se.
De 10 stedene/snittene vi henter kjøttprøver ut fra:
Rekreasjonsfisket
ER VIKTIG!
Vi i Morild Tuna Crew anser oss selv som rekreasjonsfiskere og vi fisker utelukkende med stang. Den mest skånsomme måten å fange makrellstørjen på. Den merkes og ved kvote tar vi ut kjøttstykker for videre forskning hos Havforskningsinstituttet.