Ref: Rakkestad Avis
IDYLLISK: Alexander Nilsson har testet fiskebåten i området hvor han skal fiske makrellstørje. En fisk som kan bli opp mot 500 kilo tung. Foto: Privat
Det er historisk at makrellstørja er tilbake i norsk farvann.
Alexander Nilsson vokste opp med historier om sin bestefars fisketurer der han skjøt flere hundre kilo tunge makrellstørjer med harpun. Aldri hadde han trodd at han selv kom til å oppleve den mektige fisken på nært hold.
På slutten av 70-tallet forsvant makrellstørja fra norsk farvann og Nilssons håp om å gjenoppleve bestefarens fiskeeventyr forsvant. Det brakte rakstingen helt til Kenya hvor han jobbet som kaptein på en fiskebåt i flere år og fanget alt fra sverdfisk til tigerhai på nesten tusen kilo. Nå er makrellstørja tilbake og Nilsson er blant de få utvalgte ansett som kvalifisert nok til å være med på rekreasjonsfiske av den sjeldne tunfiskarten. En tungvekter som passer perfekt for Nilsson som selv er glad i tunge løft og innehar tittelen som verdensmester i styrkeløft.
– Jeg har alltid hatt lyst til å oppleve de store fiskene, og det var derfor jeg dro til Kenya. Jeg trodde løpet var kjørt i Norge, så at de store fiskene dukker opp langs kysten igjen er ganske utrolig. Og ikke minst at jeg får være med å forskningsfiske på dem, sier Nilsson til Rakkestad Avis.
Bygget fiskebåten på fritiden
Nilsson har mellom 4–5000 timer med erfaring fra båt etter fiskelivet i Kenya, hvor han var kaptein på sin egen fiskebåt. Nå har Nilsson designet og frest ut delene til en ny fiskebåt takket være deler fra arbeidsplassen Dynatec SMV. Båten er en Halco 29 Offshore med flybridge.
– Flybridge er for å kunne se fisken fra lang avstand, dette er et visuelt fiske, forklarer Nilsson, som eier båten sammen med kompisen Asbjørn Fredrickson fra Skeidsdal, et område hvor også Nilsson har sterke familiebånd til.
– Den er ekstremt bra på sjøen og har alle de egenskapene en båt skal ha. Jeg har testet den ut og kjørte fra Skjebergkilen til Nordmøre på fem dager. Det er cirka tusen kilometer og vi fikk brynt oss på stiv kuling på Stadtlandet, sier Nilsson, som er glad for at «all galskapen i Afrika» nå kommer til nytte.
– Jeg har mye erfaring med å fange store fisk og den erfaringen får jeg bruk for nå. Dette blir samme type fiske som i Kenya, bare enda råere. En gjennomsnitts makrellstørje er på 200 kilo, sier Nilsson, som selv er godt kjent med den store tunfiskarten. Det har han blitt gjennom sin bestefars historier.
– Mens jeg satt som liten gutt og drømte om å få en stor torsk eller laks, fortalte bestefar og gutta hans om da de skjøt 300 kilos tunge makrellstørjer og dro de i land for hånd. De snakket om det som det var helt dagligdags, og det ble en drøm for meg. Den drømmen trodde jeg aldri jeg kom til å få oppfylt, for på slutten av 70-tallet var makrellstørja så å si utryddet i Norge, sier han.
FORBILDER: Det var disse gutta som inspirerte Alexander Nilsson til å jakte på de store fiskene. Hans bestefar Kåre Gustav Karlsen t.v. og hans kamerat Halvor Dyrnes t.h. etter de har skutt skarv. Foto: Privat
Bygget fiskebåten på fritiden
Fram til 1960-tallet var makrellstørje vanlig på middagsbordet her i distriktet. Men den opptil 500 kilo tunge og tre meter lange beinfisken ble overfisket og utrydningstruet. I 30 år var det ulovlig å fiske på makrellstørje.
Populariteten skyldes ikke bare makrellstørjas størrelsen, den er også regnet som verdens dyreste fisk. En enkelt makrellstørje kan omsettes for flere millioner kroner, og i 2012 ble verdens dyreste makrellstørje solgt på et fiskemarked i Tokyo for en sum som tilsvarer hele 4,4 millioner kroner. Når Nilsson og hans med 18 fiskere inntar Skeisdal på jakt etter verdens største tunfiskart får de beholde en fangst. Nilsson forsikrer at de ikke kommer til å slå i hjel den første fisken de får, men merke den som en del av forskningsprosjektet.
– Makrellstørje er kongen av all fisk, den dyreste og mest eksklusive, så det er moro at vi får beholde en av dem selv. Det er også en kunst å få fanget fisken og samtidig bevare kvaliteten. Blir fisken stresset under fangst så støter den ut melkesyre som ødelegger kjøttet, så alt må gjøres riktig. Planen er derfor å ta kontakt med noen japanere ved fiskemottaket i Ålesund så de får tatt kjerneprøver av fisken, så vi får beholde en av topp kvalitet, sier han, og understreker videre at videresalg ikke er et alternativ.
– Fisken tåler ikke mye lagring, og kan maksimalt være tre måneder i fryseren. Den skal derfor nytes som sashimi hjemme i Rakkestad, sier han.
Strenge krav til merking
Det var enorm interesse for å delta på rekreasjonsfisket etter makrellstørje, og kun Nilsson og et fåtall andre ble godkjent for slipp- og merk. Det å merke en fisk av såpass størrelse krever erfaring og utstyr. Nilsson takker seg heldig med at han er en del av et godt team med mye fiskekunnskap innabords.
– Det er satt svært strenge krav til hvem som skal få lov til å merke makrellstørje. Det krever mer enn å høste fisken. Vi har blant annet med oss Torgeir Huse og overlater alt som skjer på dekk til ham. Han er profesjonell «linefisker» og jobbet som «first mate»-sjef på dekk for meg i Afrika. Det er viktig at man ikke mister kontrollen når man drar i land en makrellstørje, og det gjør vi ikke med han ombord, understreker Nilsson.
Med ombord har også Nilsson sin samboer Anette Grøntvedt, faren Bjørn Nilsson, samt nabo og kompis, Ole Anders Klipper, fra Rakkestad. Alle har de satt av en hel uke i høst for å være med på den usedvanlige fisketuren med Team Morild.
– Jeg har også med lærlingen min, Thomas Hedum Tufte, som har vært med å lage deler til båten. Alle er hovedsakelig med for godt selskap, forteller Nilsson.
Etter planen skal makrellstørjefiske starte i september dersom været spiller på lag. Alt skal dokumenteres slik at omverdenen kan følge med når storfangsten dras i land.
– Vi tenker å være interaktive og har kjøpt inn filmutstyr, så planen er å streame når vi er ute og trener og legge det ut på Facebook, Instagram og andre sosiale medier, sier han.
TUNGVEKTER: Nå skal tungvekteren jakte på tungvektere. Alexander Nilsson er selv verdensmester i styrkeløft, nå skal han fiske verdens største tunfiskart. Foto: Mats Duan-Hansen
Ref: Rakkestad Avis