Thomas Hedum Tufte (20) er mest vant til abbor og gjedde. Mandag var han med på å fange en 320 kilo tung makrellstørje utenfor mørekysten.
– Det er det sykeste jeg har opplevd, sier yngstemann i Morild Tuna Crew.
Fiskeavisen fortalte først om de seks karene som utgjør ett av 24 lag som har fått tillatelse av Fiskeridirektoratet til å fiske makrellstørje i år. Hensikten er å kartlegge bestanden.
– Sterkest og slemmest
Thomas er lærling i samme bedrift som Alexander Nilsson, som sammen med Torgeir Huset har fisket etter marlin og tunfisk fra Kenya. Det er de to som har erfaring om bord.
– Jeg er litt mer vant til småørret, abbor og gjedde fra elver og småvann hjemme, sier 20-åringen fra Tomter i Indre Østfold.
Og så skulle han ut og fange den største arten i tunfiskfamilien.
– Makrellstørjen er den største, sterkeste og slemmeste av dem alle, sier Thomas.
LAGARBEID: Morild Tuna Crew består av fra venstre Thomas Hedum Tufte, Erlend Ohren, Alexander Nilsson, Harald Kolderup, Asbjørn Fredrickson (bak) og Torgeir Huset. Foto: Privat
Kan bli 680 kilo
VG har fortalt om sportsfiskere fra Ålesund som 21. august fikk en makrellstørje på 240 kilo og om en gjeng som 15. august fikk en gigant av samme slaget i Skagerrak.
Makrellstørjen som Morild-gutta dro opp, var større – men ingen rekord. For denne fisken kan nå en lengde på over 4,5 meter og en vekt opp til 680 kilo, ifølge Store norske leksikon.
Den torpedoformede fisken kan komme opp i en hastighet på over 66 kilometer i timen. Den kalles også tunfisk eller blåfinnet tunfisk og er ikke uvanlig langs norskekysten.
Det var Thomas og Torgeir som satt bak i båten og passet på redskapen, etter at den 29 fot store Halco-båten hadde dradd ut på åpne havet grytidlig mandag morgen.
Første fiskedagen
Det var første dagen de deltok i fisket.
– Vi hadde dorget i halvannen til to timer utenfor Grip i Kristiansund og satt og drømte oss bort, da vi plutselig så størjen slå med halen bak båten, forteller Thomas.
De fisker med en såkalt spreaderbar, som er en stang med hekle. Snøret ligger i overflaten med flere gummiakkar. Bare den bakerste har krok.
– Snøret har en bruddstyrke på 90 kilo, fiskestengene spesiallagde og snellene store som bøtter. Jeg hadde ikke hatt råd til å kjøpe utstyret på en lønning, sier lærlingen.
Makrellstørjen hugg til omkring 25 meter bak båten.
280 cm stor koloss
– Snellen begynte å skrike da utraset begynte. Størjen prøvde å komme seg ned mot bunnen. Torgeir måtte kjøre for å utmatte fisken, som har ekstreme krefter.
Mannskapet sveivet inn alt annet utstyr. Etter 45 minutter var kampen over.
– Jeg holdt meg litt på avstand mens det pågikk. Da jeg kom til rekken for å se størjen, fikk jeg sjokk. Den var ekstremt mye større enn jeg trodde, sier Thomas.
280 centimeter lang og 320 kilo tung var makrellstørjen. De merket kolossen, tok bilder – og slapp den løs igjen.
– Den svømte rolig av gårde, så var den borte. Det var en opplevelse jeg ikke kommer til å glemme med det første, sier Østfold-gutten om sin første gang på størjefiske.
Ref: VG.no